Rybna sałatka z pomidorami

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • awokado - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • pomidor - 4 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bulion - 2 szklanki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • filety z dorsza - 800 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza umyj, osusz i potnij na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny i oprósz przyprawami. Odstaw na kilka minut do lodówki.
  2. Rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor.
  3. Pomidory umyj i potnij w talarki, przełóż do salaterki, oprósz pieprzem i solą. Na wierzchu ułóż kawałki ryby i pociętą w cienkie plastry cebulę.
  4. Awokado obierz, usuń pestkę i podziel na połowę.
  5. Jedną część zmiksuj razem z bulionem. Drugą skrop odrobiną soku z cytryny i oliwą. Dopraw do smaku i połącz sos z sałatką.
  6. Pozostałe awokado potnij w kostkę i udekoruj rybną sałatkę.