Rybne kokosanki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z białej ryby, np. sandacz - 300 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • puszka ananasa - 1 sztuka
  • jogurt naturalny, gęsty, np. grecki - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 80 gramów
  • bułka tarta - 100 gramów
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • posiekany koperek - 1 szczypta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filet z ryby pokrój w paski o szerokości około 1 centymetra. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na 10 minut.
  2. Roztrzep jajka. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, tak by nabrały rumianego koloru. Odstaw je i wymieszaj z bułką tartą.
  3. Wraz z dzieckiem panieruj paluszki rybne najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w wiórkach kokosa.
  4. Po opanierowaniu wszystkich paluszków, smaż je na patelni na złoty kolor. Możesz również upiec w piekarniku bez użycia tłuszczu.
  5. Przygotuj sos. Odłóż dwa plastry ananasa do dekoracji, pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Maluchy mogą wymieszać owoce z jogurtem i sokiem ananasowym.
  6. Gotowe danie możesz udekorować pokrojonym w cienkie plastry ananasem, zwiniętym w różyczki.