Rybne racuchy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filety z ryby - 25 dekagramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • ciepła woda - 1 szklanka
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże - 2 dekagramy
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj pół szklanki wody, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Rybę i cebulę oraz czosnek przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj tymianek i szczyptę Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr, dokładnie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej z solą do dużej miski i powoli wlewaj drożdże, mieszając, do momentu kiedy powstanie ciasto o konsystencji śmietany.
  4. Do ciasta dodaj zmieloną rybę i dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny.
  5. Łyżką kładź porcje ciasta na mocno rozgrzany olej, smaż do zrumienienia. Podawaj na gorąco.