Ryż mango

0


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ryż długoziarnisty1 szklanka
Rosół z kury Knorr1 sztuka
papryka chilli1 sztuka
niesolone orzeszki ziemne4 łyżki
curry3 sztuki
soczewica1 łyżka
olej3 łyżki
masala:
miąższ z niedojrzałego mango1.5 szklanek
gorczyca1.5 łyżeczek
czerwona papryka chilli6 sztuk
mielona kurkuma0.5 łyżeczek
wiórki kokosowe6 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotuj z kostką Knorr. Jak będzie miękki przecedź go i odstaw. Zachowaj pozostały bulion.
Krok 2
Przyrządź masalę - zmiksuj wszystkie składniki, ale tylko połowę mango.
Krok 3
Na rozgrzany olej włóż soczewicę, chili, gorczycę oraz liście curry.
Krok 4
Kiedy gorczyca zacznie strzelać dodaj orzeszki, a gdy się zarumieni dodaj resztę mango. Podgrzewaj przez kilka minut dopóki mango się nie ugotuje.
Krok 5
Zmieszaj danie z masalą i duś ok 20 minut.
Krok 6
Ryż przypraw liśćmi curry i podgrzej. Masalę z mango podawaj z ryżem.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl