Ryż mango

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 1 szklanka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • papryka chilli - 1 sztuka
  • niesolone orzeszki ziemne - 4 łyżki
  • curry - 3 sztuki
  • soczewica - 1 łyżka
  • olej - 3 łyżki
  • masala:
  • miąższ z niedojrzałego mango - 1.5 szklanek
  • gorczyca - 1.5 łyżeczek
  • czerwona papryka chilli - 6 sztuk
  • mielona kurkuma - 0.5 łyżeczek
  • wiórki kokosowe - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj z kostką Knorr. Jak będzie miękki przecedź go i odstaw. Zachowaj pozostały bulion.
  2. Przyrządź masalę - zmiksuj wszystkie składniki, ale tylko połowę mango.
  3. Na rozgrzany olej włóż soczewicę, chili, gorczycę oraz liście curry.
  4. Kiedy gorczyca zacznie strzelać dodaj orzeszki, a gdy się zarumieni dodaj resztę mango. Podgrzewaj przez kilka minut dopóki mango się nie ugotuje.
  5. Zmieszaj danie z masalą i duś ok 20 minut.
  6. Ryż przypraw liśćmi curry i podgrzej. Masalę z mango podawaj z ryżem.