Ryż palao z pieczarkami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż basmati - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • pieczarki - 250 gramów
  • cebule - 2 sztuki
  • masło ghee - 50 gramów
  • woda - 1 litr
  • kardamon - 6 ziaren
  • Goździki z Indonezji Knorr - 6 sztuk
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu rozgrzej masło ghee i podsmaż 1 posiekaną cebulę. Dodaj goździki, kardamon, pieprz, kmin.
  2. Drugą cebulę pokrój w plastry. Przysmaż na maśle ghee i zostaw do przybrania.
  3. Pokrój pieczarki. Wrzuć do tłuszczu i smaż przez 3 minuty, wyjmij i odstaw.
  4. Zalej ryż wodą. Dodaj kostkę Knorr i gotuj około 15 minut. Woda powinna prawie w całości zostać wchłonięta przez ryż.
  5. Dodaj pieczarki i dobrze wymieszaj. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Wstaw ryż do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj z daniami mięsnymi, przybrane podsmażoną cebulką.