Ryż pikantna słodkość

0


Łatwe


30 min.


3 os.

Składniki
kukurydza z puszki1 sztuka
pieprz0.5 łyżeczek
sól1 szczypta
mąka3 łyżki
pierś z kurczaka podwójna1 sztuka
pieprz cayenne1 łyżeczka
papryka słodka0.5 łyżeczek
Rosół z kury Knorr1 sztuka
curry1 łyżeczka
ryż (brązowy lub biały)3 opakowania
olej (do smażenia)3 łyżki
ananasa lub brzoskwini w zalewie1 opakowanie
koktajl owocowy w puszce410 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Wstawiamy garnek z osolona wodą na gaz. Następnie, gdy woda wrze wrzucamy 3 torebki ryżu i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 2
Porcje mięsa koimy na kostkę (ok. 2cm) posypujemy mieszanką soli i pieprzu, odstawiamy na 15 min. w chłodne miejsce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
Krok 3
Oddzielamy owoce od zalew (zalewy wlewamy do miski). Ananasa lub brzoskwinie kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Do miski z zalewami owocowymi dodajemy 3 łyżki mąki i kostkę Rosół z kury Knorr, dobrze mieszamy, aby nie pozostawić grudek. Wlewamy na patelnię. Dodajemy kukurydzę, owoce, paprykę słodką oraz curry i pieprz cayenne (ilość do smaku). Dusimy ok. 10 minut, aż utworzy się gęsty sos.
Krok 4
Nakładamy na talerz i... Smacznego!
Autor: IVIPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl