Ryż pikantna słodkość

Składniki:

  • ryż (brązowy lub biały) - 3 opakowania
  • pierś z kurczaka podwójna - 1 sztuka
  • koktajl owocowy w puszce - 410 gramów
  • kukurydza z puszki - 1 sztuka
  • ananasa lub brzoskwini w zalewie - 1 opakowanie
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • mąka - 3 łyżki
  • olej (do smażenia) - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz cayenne - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • papryka słodka - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Wstawiamy garnek z osolona wodą na gaz. Następnie, gdy woda wrze wrzucamy 3 torebki ryżu i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Porcje mięsa koimy na kostkę (ok. 2cm) posypujemy mieszanką soli i pieprzu, odstawiamy na 15 min. w chłodne miejsce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
  3. Oddzielamy owoce od zalew (zalewy wlewamy do miski). Ananasa lub brzoskwinie kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Do miski z zalewami owocowymi dodajemy 3 łyżki mąki i kostkę Rosół z kury Knorr, dobrze mieszamy, aby nie pozostawić grudek. Wlewamy na patelnię. Dodajemy kukurydzę, owoce, paprykę słodką oraz curry i pieprz cayenne (ilość do smaku). Dusimy ok. 10 minut, aż utworzy się gęsty sos.
  4. Nakładamy na talerz i... Smacznego!