| |||||||||
| Składniki | ||
| ryż basmati | 275 gramów | |
| oliwa z oliwek | 30 gramów | |
| ząbek czosnku | 2 sztuki | |
| cebula | 1 sztuka | |
| czerwona papryczka chilli | 1 sztuka | |
| świeże pomidory | 400 gramów | |
| woda | 375 mililitrów | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| kukurydza konserwowa | 175 gramów | |
| mrożony groszek | 80 gramów | |
| chili mielone | 1 szczypta | |
| kmin rzymski | 1 szczypta | |
| kolendra świeża | 1 pęczek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. |
| Krok 2 |
| Po chwili dodaj suche ziarna ryżu i smaż, aż zrobią się szkliste. |
| Krok 3 |
| Pomidory pokrój w drobną kostkę (bez pestek) i dodaj do ryżu. |
| Krok 4 |
| Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut. |
| Krok 5 |
| Do ugotowanego ryżu dodaj groszek, kukurydzę, przyprawy Knorr i lekko wymieszaj silikonową łopatką. Podawaj od razu posypane listkami kolendry. |
| Autor: przepisy.pl |