Ryż po meksykańsku z warzywami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż basmati - 275 gramów
  • oliwa z oliwek - 30 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • świeże pomidory - 400 gramów
  • woda - 375 mililitrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa - 175 gramów
  • mrożony groszek - 80 gramów
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 szczypta
  • kolendra świeża - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.
  2. Po chwili dodaj suche ziarna ryżu i smaż, aż zrobią się szkliste.
  3. Pomidory pokrój w drobną kostkę (bez pestek) i dodaj do ryżu.
  4. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut.
  5. Do ugotowanego ryżu dodaj groszek, kukurydzę, przyprawy Knorr i lekko wymieszaj silikonową łopatką. Podawaj od razu posypane listkami kolendry.