|
Składniki | ||
ryż basmati | 275 gramów | |
oliwa z oliwek | 30 gramów | |
ząbek czosnku | 2 sztuki | |
cebula | 1 sztuka | |
czerwona papryczka chilli | 1 sztuka | |
świeże pomidory | 400 gramów | |
woda | 375 mililitrów | |
Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
kukurydza konserwowa | 175 gramów | |
mrożony groszek | 80 gramów | |
chili mielone | 1 szczypta | |
kmin rzymski | 1 szczypta | |
kolendra świeża | 1 pęczek |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. |
Krok 2 |
Po chwili dodaj suche ziarna ryżu i smaż, aż zrobią się szkliste. |
Krok 3 |
Pomidory pokrój w drobną kostkę (bez pestek) i dodaj do ryżu. |
Krok 4 |
Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut. |
Krok 5 |
Do ugotowanego ryżu dodaj groszek, kukurydzę, przyprawy Knorr i lekko wymieszaj silikonową łopatką. Podawaj od razu posypane listkami kolendry. |
Autor: przepisy.pl |