Ryż po meksykańsku z warzywami

21


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ryż basmati275 gramów
oliwa z oliwek30 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
cebula1 sztuka
czerwona papryczka chilli1 sztuka
świeże pomidory400 gramów
woda375 mililitrów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
kukurydza konserwowa175 gramów
mrożony groszek80 gramów
chili mielone1 szczypta
kmin rzymski1 szczypta
kolendra świeża1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.
Krok 2
Po chwili dodaj suche ziarna ryżu i smaż, aż zrobią się szkliste.
Krok 3
Pomidory pokrój w drobną kostkę (bez pestek) i dodaj do ryżu.
Krok 4
Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut.
Krok 5
Do ugotowanego ryżu dodaj groszek, kukurydzę, przyprawy Knorr i lekko wymieszaj silikonową łopatką. Podawaj od razu posypane listkami kolendry.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl