Ryż po meksykańsku
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 1 szklanka
  • Fix Chili con carne Knorr - 1 sztuka
  • mięso wołowe - 20 dekagramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • puszka kukurydzy - 1 sztuka
  • puszka czerwonej fasoli - 1 sztuka
  • woda - 1 szklanka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • szczypiorek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż włóż do zimnej wody i mocz (powinien tam zostać przez godzinę).
  2. Pomidory i cebulę umyj. Cebulę i czosnek obierz ze skórek, a pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórek.
  3. Cebulę, czosnek i pomidory zmiksuj, tak aby powstała jednolita masa, bez grudek.
  4. Ryż po godzinie moczenia odcedź i podsmaż na patelni z olejem, Ryż powinien uzyskać złocisty kolor.
  5. Do złocistego ryżu dodaj masę powstałą z warzyw.
  6. Rozmieszaj Fix Kurczak po meksykańsku Knorr w 300 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Duś, aż ryż wchłonie wodę.
  7. W międzyczasie odcedź fasolę i kukurydzę. Pokrój paprykę i mięso, dodaj do ryżu z sosem. Ryż po meksykańsku dopraw do smaku pieprzem, szczypiorkiem. Gotuj przez 15 minut.