Ryż słodko-ostry z mango i kokosem
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż basmati - 200 gramów
  • mango - 1 sztuka
  • Sos słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • puszka owoców egzotycznych - 1 opakowanie
  • orzeszki ziemne niesolone - 4 łyżki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • liście curry - 3 sztuki
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • czerwona soczewica - 1 łyżka
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 1 łyżeczka
  • garam masala - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż i ostudź go. Dojrzałe mango pokrój w kostkę i następnie połowę zmieszaj z przyprawą masala.
  2. Na oleju, ciągle mieszając, podsmaż gorczycę, soczewicę, chilli i listki curry. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodaj orzeszki ziemne i jeszcze smaż przez chwilę.
  3. Następnie dorzuć resztę pokrojonego na kawałki mango, wiórki kokosowe i owoce odsączone z soku.
  4. Sos słodko-kwaśny Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.
  5. Gdy owoce się podgotują, dodaj przyprawę garam masala oraz sos słodko-kwaśny. Gotuj kilka minut, żeby połączyły się smaki. Dodaj do ryżu, kiedy sos trochę się ochłodzi wymieszaj. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.