Ryż smażony po chińsku z owocami morza
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ryż - 100 gramów
  • marchewka - 3 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • owoce morza mieszanka - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 50 mililitrów
  • szczypior z dymki - 2 łyżki
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ryż (w torebce) gotujemy w wodzie w dodatkiem 1 łyżki oleju przez 12 minut. Odcedzamy, wysypujemy z torebki na talerz i czekamy aż przestygnie.
  2. Marchewkę kroimy w słupki, pora w paseczki. Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę, smażymy 5 minut, dodajemy owoce morza (mrożone), smażymy kolejne 5 minut i dodajemy pora, smażymy jeszcze 2 minuty.
  3. W międzyczasie na II patelni smażymy rozbełtane jajko.
  4. Do warzyw i owoców morza dodajemy ryż i zalewamy wszystko fix-em Knorr Smażony Ryż po Chińsku rozrobionym z wodą. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  5. Porcje posypujemy pokrojonym szczypiorem z dymki oraz paseczkami smażonego jajka (omletu).