Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 1 szklanka
  • filet z piersi kurczaka - 1 sztuka
  • mała czerwona papryka - 1 sztuka
  • kukurydza w kolbach - 1 sztuka
  • średnia cukinia - 1 sztuka
  • oliwa - 5 łyżek
  • sól - 2 szczypty
  • posiekana natka pietruszki - 5 łyżek
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki z oliwą, dodajemy pikantną przyprawę do kurczaka oraz sól. Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli 20 minut.
  2. W tym czasie paprykę, cukinię oraz warzywa kroimy: paprykę na mniejsze kawałki, cukinię na cienkie plastry, a kukurydzę ostrym nożem na grubsze plastry.
  3. Na rozgrzaną grillową patelnię wrzucamy kurczaka oraz warzywa, całość grillujemy z obu stron, każdą z nich opruszamy solą i przypawą pikantną do grilla. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia, układamy grillowane kawałki kurczaka i warzyw, posypujemy posiekaną natką.