Ryż w sosie pomidorowym

Składniki:

  • pomidory - 8 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • ryż - 2 szklanki
  • starty ser żółty - 150 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • bazylia - 0.5 łyżeczek
  • oliwa
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2.
  2. Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę. Pokrój na drobną kostkę i wrzuć do małego garnuszka.
  3. Dodaj Mini kostki Czosnek Knorr i dopraw odrobiną pieprzu i bazylii.
  4. Całość polej oliwą i gotuj przez kilkanaście minut (około 15) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Pod koniec gotowania do sosu wsypujemy około 150 gram drobno startego sera i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos do ryżu i znów wszystko mieszamy. Podajemy ciepłe.