| |||||||||
| Składniki | ||
| ryż długoziarnisty | 10 dekagramów | |
| cebula duża biała | 1 sztuka | |
| czerwona papryka | 2 sztuki | |
| cienka kiełbasa, np. śląska | 2 sztuki | |
| olej z pestek winogron | 4 łyżki | |
| fasola w sosie pomidorowym z puszki | 400 gramów | |
| pieprz mielony | 1 szczypta | |
| papryka mielona | 1 szczypta | |
| posiekana natka pietruszki | 1 pęczek | |
| woda | 1 szklanka | |
| Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 1 łyżka | |
| Rosół drobiowo-wołowy Knorr | 1 sztuka | |
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
| Fix Chili con carne Knorr | 1 łyżeczka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kosteczkę i dusić razem z cebulą. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową, rozkruszoną mini kostkę Czosnek. Po chwili wlać fasolę w sosie pomidorowym i wrzucić pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.Dusić, aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką, pieprzem, fixem do dań meksykańskich. Posypać połową natki pietruszki. Zamieszać . Zdjąć z gazu i odstawić potrawę przykrytą na 15 minut (ryż wchłonie resztki płynu ). |
| Krok 2 |
| Podawać posypane pozostałą natką pietruszki. Potrawa jest gęsta, konsystencja przypomina risotto lub paellę. |
| Autor: Grażyna Molak |