Ryż z fasolą na pikantnie
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 10 dekagramów
  • cebula duża biała - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • cienka kiełbasa, np. śląska - 2 sztuki
  • olej z pestek winogron - 4 łyżki
  • fasola w sosie pomidorowym z puszki - 400 gramów
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • papryka mielona - 1 szczypta
  • posiekana natka pietruszki - 1 pęczek
  • woda - 1 szklanka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Fix Chili con carne Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kosteczkę i dusić razem z cebulą. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową, rozkruszoną mini kostkę Czosnek. Po chwili wlać fasolę w sosie pomidorowym i wrzucić pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.Dusić, aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką, pieprzem, fixem do dań meksykańskich. Posypać połową natki pietruszki. Zamieszać . Zdjąć z gazu i odstawić potrawę przykrytą na 15 minut (ryż wchłonie resztki płynu ).
  2. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki. Potrawa jest gęsta, konsystencja przypomina risotto lub paellę.