Ryż z fasolą na pikantnie

0


Łatwe


60 min.


3 os.

Składniki
ryż długoziarnisty10 dekagramów
cebula duża biała 1 sztuka
czerwona papryka2 sztuki
cienka kiełbasa, np. śląska2 sztuki
olej z pestek winogron4 łyżki
fasola w sosie pomidorowym z puszki400 gramów
pieprz mielony1 szczypta
papryka mielona1 szczypta
posiekana natka pietruszki1 pęczek
woda1 szklanka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżka
Rosół drobiowo-wołowy Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Fix Chili con carne Knorr1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kosteczkę i dusić razem z cebulą. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową, rozkruszoną mini kostkę Czosnek. Po chwili wlać fasolę w sosie pomidorowym i wrzucić pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.Dusić, aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką, pieprzem, fixem do dań meksykańskich. Posypać połową natki pietruszki. Zamieszać . Zdjąć z gazu i odstawić potrawę przykrytą na 15 minut (ryż wchłonie resztki płynu ).
Krok 2
Podawać posypane pozostałą natką pietruszki. Potrawa jest gęsta, konsystencja przypomina risotto lub paellę.
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl