Ryż z groszkiem

17


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ryż basmati200 gramów
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr1 opakowanie
pasta curry2 łyżki
cebula2 sztuki
marchewka1 sztuka
mrożony zielony groszek80 gramów
kolendra1 pęczek
cytryna1 sztuka
bulion warzywny500 mililitrów
olej6 łyżek
szafran1 szczypta
woda50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Ryż wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie odstaw, aby cała woda odciekła. W dużym garnku rozgrzej połowę oleju i wsyp posiekaną cebulę.
Krok 2
Następnie dodaj ryż i całość podsmaż, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Wtedy wlej bulion tak, aby przykrył powierzchnię ryżu warstwą około 1,5 centymetra.
Krok 3
Dodaj szafran i pastę curry. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
Krok 4
Wtedy przykryj ryż szczelnie folią aluminiową i odstaw garnek na 10 minut. Następnie odkryj ryż i delikatnie przemieszaj, aby się nie posklejał. Odstaw ryż do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak tylko się zrumieni dodaj zielony groszek oraz ryż.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 50 mililitrami zimnej wody.
Krok 7
Wlej płyn na patelnię z ryżem. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Podgrzewaj całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Natychmiast podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl