Ryż z groszkiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż basmati - 200 gramów
  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • pasta curry - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • mrożony zielony groszek - 80 gramów
  • kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • bulion warzywny - 500 mililitrów
  • olej - 6 łyżek
  • szafran - 1 szczypta
  • woda - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie odstaw, aby cała woda odciekła. W dużym garnku rozgrzej połowę oleju i wsyp posiekaną cebulę.
  2. Następnie dodaj ryż i całość podsmaż, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Wtedy wlej bulion tak, aby przykrył powierzchnię ryżu warstwą około 1,5 centymetra.
  3. Dodaj szafran i pastę curry. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
  4. Wtedy przykryj ryż szczelnie folią aluminiową i odstaw garnek na 10 minut. Następnie odkryj ryż i delikatnie przemieszaj, aby się nie posklejał. Odstaw ryż do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu.
  5. Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak tylko się zrumieni dodaj zielony groszek oraz ryż.
  6. Fix Knorr wymieszaj z 50 mililitrami zimnej wody.
  7. Wlej płyn na patelnię z ryżem. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Podgrzewaj całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Natychmiast podawaj.