Przygotowanie |
Krok 1 |
Ryż wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie odstaw, aby cała woda odciekła. W dużym garnku rozgrzej połowę oleju i wsyp posiekaną cebulę. |
Krok 2 |
Następnie dodaj ryż i całość podsmaż, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Wtedy wlej bulion tak, aby przykrył powierzchnię ryżu warstwą około 1,5 centymetra. |
Krok 3 |
Dodaj szafran i pastę curry. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. |
Krok 4 |
Wtedy przykryj ryż szczelnie folią aluminiową i odstaw garnek na 10 minut. Następnie odkryj ryż i delikatnie przemieszaj, aby się nie posklejał. Odstaw ryż do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu. |
Krok 5 |
Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak tylko się zrumieni dodaj zielony groszek oraz ryż. |
Krok 6 |
Fix Knorr wymieszaj z 50 mililitrami zimnej wody. |
Krok 7 |
Wlej płyn na patelnię z ryżem. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Podgrzewaj całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Natychmiast podawaj. |