Ryż z kurczakiem i pomidorami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ryż paraboliczny - 300 gramów
  • pierś z kury - 2 sztuki
  • migdały w płatkach - 2 łyżki
  • cebula pokrojona w drobną kostkę - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • świeża kolendra - kilka gałązek - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Piersi pokrój w kostkę 2x2 cm i przesmaż w rozgrzanym garnku na oliwie. Dodaj cebulę i smaż chwilę razem.
  2. Dodaj również koncentrat, przesmaż z ryżem a następnie wlej 500 ml wody i zagotuj.
  3. Danie przypraw kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu. Na chwilę przed tym dodaj pokrojone w kostkę pomidory i wymieszaj.
  4. Garnek przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Gotowy ryż wyłóż na półmisek, posyp płatkami migdałów oraz pokrojoną drobno kolendrą.