Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak udka - 3 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 30 gramów
  • bulion warzywny - 0.6 litrów
  • ryż basmati - 200 gramów
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • Por (mały) - 1 sztuka
  • Grzyby mun(namoczone wcześniej) - 10 gramów
  • liczi - 4 sztuki
  • chilli czerwone - 1 sztuka
  • mango - 1 sztuka
  • imbir - 1 sztuka
  • kolendra - 1 pęczek
  • Sok z dwóch cytryn
  • sos sojowy - 20 mililitrów
  • olej do smażenia - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka wyluzuj z kości, pokrój w większe kawałki i zamarynuj z przyprawie Knorr. Odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
  2. Ryż dobrze wypłucz, białą część dymki pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż dymkę, następnie dodaj ryż. Smaż, aż wszystko się zeszkli.
  3. Wlej przygotowany wcześniej bulion tak, aby zakrył ponad centymetr ryż i gotuj powoli pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odstaw przykryty garnek na kolejne 10 minut. Przemieszaj.
  4. Pora, namoczone grzyby, zielone części dymki, chilli oraz mango pokrój w paski (słupki), imbir posiekaj.
  5. Na pozostałym dobrze rozgrzanym oleju podsmaż mięso. Jak nabierze złotego koloru, dodaj warzywa, następnie owoce liczi. Całość duś około 5minut i dodaj ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw potrawę sosem sojowym, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.