Ryż z majonezem
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 1 opakowanie
  • ocet ryżowy - 1.5 łyżek
  • cukier - 2 łyżeczki
  • majonez - 1 łyżka
  • ogórek - 2 sztuki
  • ser żółty - 2 plastry
  • dojrzały pomidor - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy ryż do miękkości. Wykładamy na talerz. Do małego garnuszka wlewamy dwie łyżki octu ryżowego i wsypujemy 3 łyżeczki cukru. Podgrzewamy ocet na ogniu i mieszamy do pełnego rozpuszczenia się cukru. Taką zaprawę wlewamy do ryżu. Uważamy, by ryż nie był zbyt mokry. Mieszamy dokładnie i dodajemy dużą łyżkę majonezu.
  2. Uzyskany ryż układamy na talerzu. Z boku układamy pocięte w paski warzywa i ser. Do smaku, ryż można polać kilkoma kroplami sosu sojowego (jasnego). Smacznego!