Ryż z mięsem i warzywami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Ryż ziarnisty - 500 gramów
  • schab karkowy - 200 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • brokuły - 100 gramów
  • papryka zielona - 100 gramów
  • por - 100 gramów
  • olej - 2 łyżki
  • woda - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Pora pokrój na krążki, paprykę na paski, a brokuły podziel na małe części.
  2. Mięso pokrój w paski. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż do zarumienienia.
  3. Dodaj warzywa, oprócz brokuła, i podsmaż je chwilę. Następnie wsyp ryż, podsmaż chwilę i wszystko zalej wodą.
  4. Dodaj kostkę Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę, około 20 minut.
  5. Dodaj brokuły. Całość chwilę podgrzewaj i natychmiast podawaj.