Ryż z migdałami i kurczakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 250 gramów
  • papryki - 2 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • pieczarki - 150 gramów
  • ryż - 200 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • białe wino - 1 szklanka
  • płatki migdałów - 50 gramów
  • olej rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka, cebulę i paprykę pokrój w kostkę wielkości 1 cm, pieczarki pokrój w ćwiartki. Kurczaka wraz z warzywami podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Dodaj suchy ryż i praż go przez 2-3 minuty, następnie danie podlej białym winem, dodaj rozkruszone przyprawy w mini kostkach Knorr.
  3. Całość zalej bulionem, przygotowanym z bulionetki i 750 ml wody, tak, by bulion zakrył ryż na około 1 centymetr nad powierzchnię. Całość wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-45 minut.
  4. Przed podaniem posyp danie płatkami migdałów.