Ryż z trawą cytrynową

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
woda1.75 szklanek
olej2 łyżki
sól0.5 łyżeczek
ryż długoziarnisty1 szklanka
trawa cytrynowa2 sztuki
kurkuma0.25 łyżeczek
cebula posiekana0.6 szklanek
dymka gałązki5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Trawę cytrynową pokrój na kawałki o długości 4 cm, a ryż opłucz.
Krok 2
W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż posiekaną cebulę oraz kurkumę przez 5 minut.
Krok 3
Dodaj ryż, trawę cytryną, wodę oraz sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem do czasu, gdy ryż wchłonie całą wodę.
Krok 4
Po ugotowaniu zostaw jeszcze na 10 minut bez zdejmowania pokrywki.
Krok 5
Z ryżu wyjmij trawę cytrynową, a na pozostały olej wrzuć posiekaną dymkę i smaż przez minutę.
Krok 6
Dymkę dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj. Idealnie komponuje się z mięsem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl