Ryż z trawą cytrynową

Składniki:

  • woda - 1.75 szklanek
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • ryż długoziarnisty - 1 szklanka
  • trawa cytrynowa - 2 sztuki
  • kurkuma - 0.25 łyżeczek
  • cebula posiekana - 0.6 szklanek
  • dymka gałązki - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Trawę cytrynową pokrój na kawałki o długości 4 cm, a ryż opłucz.
  2. W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż posiekaną cebulę oraz kurkumę przez 5 minut.
  3. Dodaj ryż, trawę cytryną, wodę oraz sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem do czasu, gdy ryż wchłonie całą wodę.
  4. Po ugotowaniu zostaw jeszcze na 10 minut bez zdejmowania pokrywki.
  5. Z ryżu wyjmij trawę cytrynową, a na pozostały olej wrzuć posiekaną dymkę i smaż przez minutę.
  6. Dymkę dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj. Idealnie komponuje się z mięsem.