| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Trawę cytrynową pokrój na kawałki o długości 4 cm, a ryż opłucz. |
| Krok 2 |
| W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż posiekaną cebulę oraz kurkumę przez 5 minut. |
| Krok 3 |
| Dodaj ryż, trawę cytryną, wodę oraz sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem do czasu, gdy ryż wchłonie całą wodę. |
| Krok 4 |
| Po ugotowaniu zostaw jeszcze na 10 minut bez zdejmowania pokrywki. |
| Krok 5 |
| Z ryżu wyjmij trawę cytrynową, a na pozostały olej wrzuć posiekaną dymkę i smaż przez minutę. |
| Krok 6 |
| Dymkę dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj. Idealnie komponuje się z mięsem. |