Ryż z warzywami po chińsku
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 200 gramów
  • marchew - 3 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
  • olej - 1 łyżka
  • zielony groszek (świeży lub mrożony) - 150 gramów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • papryczka chilli
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj i odstaw. Marchewki, paprykę, paprykę chilli i cebulę pokrój w paski i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 10 minut.
  2. Przygotuj wyrazisty, chiński sos łącząc Fix Knorr z 300 mililitrami wody oraz z sosem sojowym i olejem sezamowym.
  3. Wlej fix do smażonych warzyw. Dodaj sok z cytryny oraz zielony groszek. Zagotuj i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ryżem.