Ryż z warzywami po chińsku

181


Średnie


30 min.


6 os.

Składniki
ryż długoziarnisty200 gramów
Fix Do potraw chińskich Knorr1 opakowanie
marchew3 sztuki
papryczka chili1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
zielony groszek (świeży lub mrożony)150 gramów
cebula dymka1 sztuka
cytryna1 sztuka
sos sojowy1 łyżka
woda300 mililitrów
olej sezamowy1 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj wodę w garnku, wsyp do niej ryż i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Później odcedź go i odstaw. Podczas gotowania ryżu możesz przygotować warzywa – paprykę, papryczkę chili, trzy marchewki i cebulę dymkę. Pokrój je w paski. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wsyp na nią pokrojone warzywa. Smaż je przez 10 minut.
Krok 2
Przejdź do przygotowania wyrazistego, chińskiego sosu. W misce, miarce kuchennej lub dużym kubku połącz Fix Do potraw chińskich Knorr z 300 mililitrami wody i dokładnie wymieszaj. Do naczynia dodaj łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego, a następnie znowu wymieszaj całość.
Krok 3
Fix wymieszany z wodą, sosem sojowym i olejem sezamowym wlej na patelnię z usmażonymi warzywami. Dodaj do nich także sok z wyciśniętej cytryny oraz 150 gramów świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Całość zagotuj i dokładnie wymieszaj. Warzywa po chińsku podawaj z ryżem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl