Ryżowa sałatka z porem
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż typu paraboiled - 300 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • natka pietruszki (posiekana) - 4 łyżki
  • woda - 3 szklanki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój por, a czosnek rozgnieć. W garnku podgrzej oliwę, dodaj por, czosnek i smaż do miękkości.
  2. Dodaj ryż, wymieszaj, wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po zdjęciu z kuchenki pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut.
  3. Ryż wymieszaj z natką pietruszki, sokiem z cytryny, dopraw pieprzem.