| |||||||||
| Składniki | ||
| ryż typu paraboiled | 300 gramów | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| por | 1 sztuka | |
| ząbek czosnku | 2 sztuki | |
| oliwa z oliwek | 60 mililitrów | |
| sok z cytryny | 2 łyżki | |
| natka pietruszki (posiekana) | 4 łyżki | |
| woda | 3 szklanki | |
| pieprz czarny mielony | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Pokrój por, a czosnek rozgnieć. W garnku podgrzej oliwę, dodaj por, czosnek i smaż do miękkości. |
| Krok 2 |
| Dodaj ryż, wymieszaj, wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po zdjęciu z kuchenki pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut. |
| Krok 3 |
| Ryż wymieszaj z natką pietruszki, sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. |
| Autor: przepisy.pl |