|
Składniki | ||
ryż typu paraboiled | 300 gramów | |
Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
por | 1 sztuka | |
ząbek czosnku | 2 sztuki | |
oliwa z oliwek | 60 mililitrów | |
sok z cytryny | 2 łyżki | |
natka pietruszki (posiekana) | 4 łyżki | |
woda | 3 szklanki | |
pieprz czarny mielony | 1 szczypta |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Pokrój por, a czosnek rozgnieć. W garnku podgrzej oliwę, dodaj por, czosnek i smaż do miękkości. |
Krok 2 |
Dodaj ryż, wymieszaj, wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po zdjęciu z kuchenki pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut. |
Krok 3 |
Ryż wymieszaj z natką pietruszki, sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. |
Autor: przepisy.pl |