Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • majeranek
  • wędzony boczek - 400 gramów
  • pieprz
  • pomidory - 2 sztuki
  • sól
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • żółty ser - 100 gramów
  • ryż - 3 opakowania
  • ketchup
  • rosół - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudź.
  2. Boczek pokój w kostkę i zrumień na patelni.
  3. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodaj do boczku i razem smaż. Ostudź.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Do dużej miski przełóż ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodaj rosół, śmietanę i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polej ketchupem.