Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż biały - 250 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 300 mililitrów
  • tuńczyk z puszki w oleju - 2 opakowania
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 50 mililitrów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • starty ser żółty (np. cheddar) - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
  2. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody i 50 ml śmietany. Zagotuj.
  3. Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kawałki tuńczyka, a następnie połącz je z sosem.
  4. Naczynie żaroodporne natłuść i wypełnij ryżem.
  5. Całość zalej serowym sosem z tuńczykiem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 20 minut. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.