Ryżowe bułeczki bezglutenowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka bezglutenowa - 250 gramów
  • cukier - 2 łyżeczki
  • kleik ryżowy - 100 gramów
  • mleko - 1.5 szklanek
  • drożdże - 25 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku razem z cukrem. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.
  2. Do miski wsyp mąkę bezglutenową, kleik ryżowy i sól. Wszystko wymieszaj.
  3. Dodaj rozpuszczoną Kasię i drożdże, wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut. Powstała masa będzie gęsta i lepka.
  4. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie i łyżkę umocz w zimnej wodzie. Łyżką nabieraj porcje ciasta, formuj w dłoniach i układaj na blasze małe bułeczki.
  5. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180 st. C.