Ryżowe bułeczki bezglutenowe

42


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
mąka bezglutenowa250 gramów
cukier2 łyżeczki
kleik ryżowy100 gramów
mleko1.5 szklanek
drożdże25 gramów
sól1 szczypta
jajko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozpuść w letnim mleku razem z cukrem. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.
Krok 2
Do miski wsyp mąkę bezglutenową, kleik ryżowy i sól. Wszystko wymieszaj.
Krok 3
Dodaj rozpuszczoną Kasię i drożdże, wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut. Powstała masa będzie gęsta i lepka.
Krok 4
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie i łyżkę umocz w zimnej wodzie. Łyżką nabieraj porcje ciasta, formuj w dłoniach i układaj na blasze małe bułeczki.
Krok 5
Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180 st. C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl