Ryżowo-pieczarkowy przysmak
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 1 szklanka
  • pieczarki - 250 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 2 sztuki
  • ser zółty - 150 gramów
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • jajko - 3 sztuki
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź.
  2. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
  3. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka roztrzep i dodaj wraz z serem do ryżu z pieczarkami. Dopraw pokruszonymi mini kostkami Knorr oraz pieprzem i wymieszaj.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Wymieszaj z ugotowanym ryżem.
  5. Masę ryżowo- pieczarkową włóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.