RZESZOWIAK
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 ˚C °C

Składniki:

    ciasto 1
  • białko jajka - 4 sztuki
  • cukier - 10 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 4 dekagramy
  • mąka pszenna - 4 dekagramy
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia
  • ciasto 2
  • biszkopt z 4 jaj - 1 sztuka
  • masa
  • żółtko - 4 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO I: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i pozostałe składniki. Układać na blasze kupkami i posypać kawą naturalną lub kakao.
  2. Ciasto II:Ubić biszkopt z 4 jajek, wylać na blachę z kupkami z białek i piec 30 minut.
  3. MASA: Z podanych składników ugotować budyń. Jeżeli jest kawowy, to najpierw należy zaparzyć kawę i połączyć z mlekiem, żółtkami i mąką. Wystudzony budyń połączyć z utartą Kasią i przełożyć biszkopt. Całość polać polewą lub posypać cukrem.