Sajgonki

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 8 sztuk
  • jajko - 1 sztuka
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • kiełki sojowe - 0.75 opakowań
  • mięso mielone - 40 dekagramów
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • makaron sojowy - 1 szklanka
  • papier ryżowy - 10 sztuk
  • kapusta pekińska liście - 5 sztuk
  • Chińskie grzyby - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Chińskie grzybki gotuj przez 30 minut, po tym czasie odcedź, odetnij nóżki a kapelusze pokrój w drobne paski.
  2. Na patelni podsmaż mięso, doprawiając je według uznania solą i pieprzem.
  3. W rondelku zeszklij cebulę. W osobnym naczyniu podduś posolone pieczarki. Liście kapusty podsmaż, poszatkuj.
  4. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w paski, które również obsmaż na patelni. Makaron wrzuć do wrzątku, po 3 minutach odcedź i pokrój.
  5. Składniki farszu wymieszaj, dodając 3 łyżki sosu sojowego, kiełki, ostrą paprykę, jajko.
  6. Płatki papieru ryżowego wkładaj na chwilę do ciepłej wody i układaj na desce daleko od siebie, żeby się nie posklejały.
  7. Na każdym płatku układaj farsz, zwiń sajgonki, pozostaw do wyschnięcia ryżowego papieru.