Sajgonki

0


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
marchewka1 sztuka
pieprz1 szczypta
pieczarki8 sztuk
jajko1 sztuka
sos sojowy3 łyżki
kiełki sojowe0.75 opakowań
mięso mielone40 dekagramów
papryka ostra1 łyżeczka
makaron sojowy 1 szklanka
papier ryżowy10 sztuk
kapusta pekińska liście5 sztuk
Chińskie grzyby6 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Chińskie grzybki gotuj przez 30 minut, po tym czasie odcedź, odetnij nóżki a kapelusze pokrój w drobne paski.
Krok 2
Na patelni podsmaż mięso, doprawiając je według uznania solą i pieprzem.
Krok 3
W rondelku zeszklij cebulę. W osobnym naczyniu podduś posolone pieczarki. Liście kapusty podsmaż, poszatkuj.
Krok 4
Marchewkę umyj, obierz, pokrój w paski, które również obsmaż na patelni. Makaron wrzuć do wrzątku, po 3 minutach odcedź i pokrój.
Krok 5
Składniki farszu wymieszaj, dodając 3 łyżki sosu sojowego, kiełki, ostrą paprykę, jajko.
Krok 6
Płatki papieru ryżowego wkładaj na chwilę do ciepłej wody i układaj na desce daleko od siebie, żeby się nie posklejały.
Krok 7
Na każdym płatku układaj farsz, zwiń sajgonki, pozostaw do wyschnięcia ryżowego papieru.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl