Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 0.6 kilogramów
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • szynka pieczona - 3 plastry
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • pieczarki - 8 sztuk
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • pieczone ziemniaki - 200 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • sól , pieprz czarny mielony , pieprz ziolowy do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Łopatke wieprzową myjemy , osuszamy , dzielimy na sześć porcji . Rozbijamy , opruszamy solą i pieprzem . Odstawiamy do lodówki .
  2. Boczek , szynke pieczoną kroimy w kostke . Następnie pieczarki i por kroimy na plastry , reszte warzyw rozkrawamy wzdłuż , następnie kroimy je w zapałke . Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek , smażymy boczek , szynke . Dodajemy resztę warzyw i smażymy je ok. 5-7 min , aż lekko zmiękną . Doprawiamy wegetą , pieprzem .
  3. Tak przygotowany farsz nakładamy na porcje wieprzowiny . Mięso formujemy na wzór sakiewki , związujemy ją starannie , wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni , pieczemy je do uzyskania rumianego koloru , następnie pozostawiamy je w piekarniku na 150-160 stopni aż do uzyskania miękkiego mięsa .
  4. Sakiewki podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczarkowym . Smacznego .