Sakiewki makowe
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • brązowy cukier - 100 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masa makowa - 1 puszka
  • rodzynki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekaną Kasię, cukier, cukier waniliowy ,wyrobić ciasto. Zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Po godzinie wyjąć, odcinać po kawałku ciasta, rozwałkować na cienki placek.
  4. Wyciąć koła o średnicy 15 cm.
  5. Na środek każdego nakładać masę makową oraz wg uznania dodatkowe bakalie, delikatnie skleić, formując sakiewki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.