Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i pomidorami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 4 łyżeczki
  • kasza jaglana - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • pomidory suszone w oliwie - 6 sztuk
  • oliwa z pomidorów suszonych - 3 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeża bazylia kilka listków
  • starty parmezan - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi przekrój na dwa płaty nie docinając mięsa do końca, rozłóż, a następnie rozbij tłuczkiem na duży cienki kotlet. Każdy z kotletów oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu delikatnie pikantny smak.
  2. Kaszę ugotuj według instrukcji z opakowania. Na rozgrzanej oliwie z pomidorów suszonych przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone drobno pomidory.
  3. Dodaj ugotowaną kaszę, porwane listki bazylii i lekko wystudź. Następnie dodaj ser i dopraw do smaku.
  4. Przygotowany farsz nałóż na każdy kotlet, zwiń w formę sakiewki i zwiąż u góry aluminiową folią lub dratwą.
  5. Sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.