Sakiewki z warzywami curry
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 1.5 szklanek
  • woda mineralna - 0.2 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • Curry Knorr - 2 łyżeczki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • nadzienie
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • cebula biała - 1 sztuka
  • marchewka z groszkiem - 1 opakowanie
  • pieczarki - 100 gramów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżek
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w kostkę 0,5x0,5 centymetra.
  2. Przygotuj ciasto na naleśniki: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz curry połącz razem i mieszaj do momentu powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie smaż naleśniki.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w ósemki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pieczarki i cebulę, następnie dodaj marchewkę z groszkiem, pokrojone ziemniaki, oprósz curry i dodaj kumin.
  4. Rozkruszoną mini kostką Knorr dopraw farsz, a jeśli zajdzie taka potrzeba – solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj.
  5. Na środek każdego z naleśników nałóż łyżkę farszu, a następnie uformuj sakiewkę i zwiąż sparzonym we wrzącej wodzie szczypiorem. Podawaj na ciepło z mieszaną sałatą z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.