Sałata dębowa z białą kiełbasą
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała kiełbasa surowa, małe kawałki - 3 sztuki
  • sałata dębowa, liście - 8 sztuk
  • pomidor czerwony, duży - 1 sztuka
  • cebula biała, nieduża - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 3 łyżeczki
  • woda - 3 łyżeczki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę białą włóż go małego garnka, zalej wrzącą wodą tak żeby była przykryta i gotuj ok. 20- 30 minut, przestudź w wywarze.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Sos sałatkowy francuski Knorr wsyp do miseczki albo szklaneczki - dodaj olej, wodę i posiekaną cebulą - dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Sałatę opłucz dobrze osącz. Porwij na mniejsze kawałki. Pomidora pokrój na ćwiartki a nastęnie każdą na plasterki.
  4. Lekko ciepłą kiełbasę pokrój w plastry. Na talerzykach ułóż porcje sałaty. Poprzekładaj liście kawałkami pomidora i plasterkami kiełbasy, polej sosem.