Sałata z melonem i szynką
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • sałata rzymska młoda, środkowe liście z główki - 12 sztuk
  • szpinak baby - 1 garść
  • melon Cantaloupe - 0.5 sztuk
  • szynka wieprzowa gotowana, cienkie plasterki - 10 sztuk
  • słonecznik łuskany - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę, natkę i szpinak opłucz i dobrze osącz. Z połówki melona usuń łyżką gniazdo nasienne a następnie wykrój z miąższu specjalną łyżeczką zgrabne kuleczki. Przygotuj sos według przepisu na opakowaniu mieszając proszek z wodą i olejem - dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. Plasterki szynki, jeśli duże, poprzekrawaj na połówki i wszystkie kawałki zwiń w ruloniki. Ziarno słonecznika podpraż chwilę na rozgrzanej suchej patelni, ostudź.
  3. Na talerzach rozłóż porcje sałaty przekładając je liśćmi szpinaku i natki. Dołóż ruloniki z szynki i kulki melona. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.