Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mix sałat - 2 opakowania
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • pomidor - 1 sztuka
  • ser feta - 120 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwki czarne - 20 sztuk
  • oliwa - 3 łyżki
  • woda - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • gałązki świeżego rozmarynu - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła.
  3. Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.
  4. Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.
  5. Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.