Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami

0


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
pierś z kurczaka, duża, pieczona ze skórą, z dodatkiem czosnku i oregano 1 sztuka
sałata masłowa liście8 sztuk
truskawki drobne 200 gramów
olej rzepakowy 3 łyżki
woda3 łyżki
miód0.33 łyżeczek
koperek świeży listki 2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z kurczaka można upiec nacierając ją wcześniej solą, oregano i suszonym czosnkiem. W tym wypadku była użyta wystudzona część upieczonego w całości kurczaka.
Krok 2
Pierś pokrój na kawałki. Jeśli nie lubisz skóry usuń ją. Sałatę i truskawki opłucz i dobrze osącz. Z truskawek usuń szypułki a jagody pokrój na połówki. Sos grecki Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniem producenta dodając nieco miodu. Odstaw na 15 minut żeby smaki się przegryzły.
Krok 3
Na talerzach rozłóż porwane na mniejsze kawałki liście sałaty. Posyp je truskawkami, ułoż kawałki kurczaka. Całość polej sosem (wymieszaj go ponownie przed użyciem) i posyp świeżymi listkami koperku. Podawaj od razu.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl