Sałatka Arbuzowa

Składniki:

  • ½ arbuza
  • 70 g roszponki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g kiełków soi (lub innych, ważne, aby były świeże)
  • 15 g posiekanych migdałów uprażonych bez tłuszczu
  • 8 rzodkiewek pokrojonych w półplasterki
  • 3 szalotki pokrojone w cienkie piórka
  • 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
  • sól - 1 szczypta
  • świeżo zmielony pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jest cudowna na upały i znakomicie orzeźwia. Ma malutko kalorii, bo arbuz, choć słodki, to przecież prawie sama woda. Pamiętaj, że arbuz najlepiej smakuje zimny, dlatego po pokrojeniu włóż go na chwilkę do zamrażalnika.
  2. Wyjmij pestki z arbuza, wytnij miąższ i pokrój go w kostkę albo zrób kuleczki wycinakiem do warzyw. Podczas krojenia staraj się „łapać” do miseczki sok wyciekający z arbuza. Przełóż do dużej miski ogórka, rzodkiewki, opłukane kiełki i szalotki. Dodaj arbuza i roszponkę, dokładnie wymieszaj. Przygotuj sos: sok z arbuza wymieszaj z miodem, octem, olejem i jeszcze gorącymi prażonymi migdałami. Przypraw solą i pieprzem, polej sałatkę, wymieszaj. Nie musisz tego robić delikatnie, bo arbuz dodatkowo puści smakowity sok w trakcie mieszania.