Sałatka bałkańska
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dojrzałe pomidory - 5 sztuk
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • czerwone cebule - 2 sztuki
  • kostka sera feta - 1 sztuka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą małego nożyka wytnij szypułki z pomidorów. Po przeciwległej stronie natnij pomidory na krzyż.
  2. Parz je we wrzącej wodzie przez kilka sekund - do momentu, kiedy skórka zacznie schodzić. Następnie przełóż do miski z zimną wodą i obierz ze skórki.
  3. Pomidory pokrój w ósemki, przełóż do miski, dodaj połowę oliwy oraz cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się zamarynowały i puściły sok.
  4. Cebule obierz i pokrój w plastry tak, aby uzyskać pierścienie. Ser feta pokrój w kostkę.
  5. Z pozostałej oliwy przygotuj sos, mieszając ją z zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr.
  6. Pomidory przełóż do oddzielnej miski, posyp serem feta oraz cebulą. Na końcu polej sosem. Całość udekoruj oregano.