Sałatka bałkańska

16


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
dojrzałe pomidory5 sztuk
Sos sałatkowy włoski Knorr
czerwone cebule2 sztuki
kostka sera feta1 sztuka
suszone oregano1 łyżeczka
cukier2 łyżeczki
oliwa z oliwek100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Za pomocą małego nożyka wytnij szypułki z pomidorów. Po przeciwległej stronie natnij pomidory na krzyż.
Krok 2
Parz je we wrzącej wodzie przez kilka sekund - do momentu, kiedy skórka zacznie schodzić. Następnie przełóż do miski z zimną wodą i obierz ze skórki.
Krok 3
Pomidory pokrój w ósemki, przełóż do miski, dodaj połowę oliwy oraz cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się zamarynowały i puściły sok.
Krok 4
Cebule obierz i pokrój w plastry tak, aby uzyskać pierścienie. Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 5
Z pozostałej oliwy przygotuj sos, mieszając ją z zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr.
Krok 6
Pomidory przełóż do oddzielnej miski, posyp serem feta oraz cebulą. Na końcu polej sosem. Całość udekoruj oregano.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl