Sałatka brokułowa z kiełkami
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • brokuł świeży - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • kiełki rzodkiewek - 1 opakowanie
  • jajko - 3 sztuki
  • majonez - 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 18% - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zdrowa i wiosenna!! W wersji light możecie nie używać majonezu a np. polać oliwą i dodać świeżą bazylię lub też inne ulubione zioła. Brokuła można zastąpić kalafiorem, ale ja jednak wolę brokuła. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować, wystudzić. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, poszatkować.
  2. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, odstawić na parę minut.
  3. W miseczce ułożyć brokuła, wymieszać delikatnie z jajkami, posypać startą rzodkiewką oraz kiełkami. Polać sosem majonezowym.