Sałatka Caprese
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pomidory cherry - 200 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • opakowanie mini mozzarelli - 2 sztuki
  • awokado - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 50 gramów
  • opakowanie rukoli - 1 sztuka
  • świeża bazylia
  • orzechy pini - 10 gramów
  • ocet balsamico - 50 mililitrów
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • woda- wrzątek - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój pomidory i mozzarelle na pół. Awokado obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, suszone pomidory i bazylię - w paski.
  2. Podsmaż orzechy pinii na suchej patelni, na złoty kolor.
  3. Umyj rukolę i odetnij końcówki, po czym wszystkie przygotowane dotychczas składniki umieść w dużej misce.
  4. Rozpuść Bulionetkę wołową Knorr w ½ litra gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
  5. Wymieszaj dokładnie ocet balsamico, musztardę, szczyptę cukru i cztery łyżki rozpuszczonego bulionu, powoli dodając oliwę z oliwek - do momentu, gdy powstanie gęsta emulsja.
  6. Polej sałatkę tak przygotowanym dressingiem bezpośrednio przed podaniem.