Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chudy boczek - 250 gramów
  • sałata lollo bianco - 1 sztuka
  • sałata freeze
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • orzechy laskowe lub migdały - 100 gramów
  • dojrzałe awokado - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 0.25 szklanek
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżka
  • sok pomarańczowy - 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia
  • grzanki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w plastry. Przesmaż boczek na patelni przez około 5 minut, by nabrał brązowej barwy i był bardziej kruchy.
  2. Przełóż boczek na ręczniki papierowe, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Umyj i osusz mieszankę sałat, włóż do salaterki. Pokrój awokado w cząstki, orzechy posiekaj.
  4. Wymieszaj oliwę, ocet i musztardę oraz sok pomarańczowy z sosem sałatkowym Knorr i polej sałatkę. Gotową sałatkę posyp grzankami.