Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwone pomidory koktajlowe - 200 gramów
  • soczewica zielona - 100 gramów
  • tuńczyk - 200 gramów
  • Przyprawa włoska z rozmarynem Knorr - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ogórek - 1 sztuka
  • kostka sera feta - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • świeże zioła - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Warzywa umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na półplasterki, cebulę w piórka. Tuńczyka odcedź, a z cytryny wyciśnij sok.
  3. Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawą Knorr oraz sokiem z cytryny.
  4. Na talerzu układaj warstwami soczewicę, pomidorki, ogórka, cebulkę, tuńczyka i polej obficie sosem. Na wierzchu rozkrusz fetę i porwij świeże zioła.