Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO

22


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
mięso z udek kurczaka bez kości300 gramów
Przyprawa do gyrosa Knorr2 łyżki
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżka
Majonez Hellmann's Babuni300 gramów
Ketchup Hellmann's Extra Hot200 gramów
cebula czerwona2 sztuki
ogórki konserwowe8 sztuk
fasola czerwona z puszki1 opakowanie
kukurydza z puszki1 opakowanie
ciecierzyca z puszki1 opakowanie
kapusta pekińska1 sztuka
nachos1 opakowanie
kolendra świeża1 pęczek
ser cheddar100 gramów
syrop klonowy3 łyżki
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, następnie zamarynuj mieszając w misce z oliwą oraz przyprawą do Gyrosa i kminem. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie mięso usmaż na rozgrzanej patelni i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Przygotuj sos do sałatki: w misce połącz majonez, ketchup oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Aby zaostrzyć smak sosu dodaj kilka kropel sosu Tabasco. Ciecierzycę odcedź i osusz, wymieszaj z syropem klonowym i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut.
Krok 3
Fasolę oraz kukurydzę odcedź, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę w nieco większe kawałki.
Krok 4
W przeźroczystej misce, na dnie ułóż mięso. Pokryj 1/3 przygotowanego sosu. Następnie wyłóż kolejno: warstwę cebuli, kukurydzę, fasolę, ogórki oraz ser. Wyłóż kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż pokrojoną kapustę.
Krok 5
Posmaruj pozostałym sosem, posyp kolendrą i upieczoną ciecierzycą. Wierzch sałatki udekoruj Nachosami i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl