Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
  • 45 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso z udek kurczaka bez kości - 300 gramów
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 300 gramów
  • Ketchup Hellman’s Ognisty - 200 gramów
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • ogórki konserwowe - 8 sztuk
  • fasola czerwona z puszki - 1 opakowanie
  • kukurydza z puszki - 1 opakowanie
  • ciecierzyca z puszki - 1 opakowanie
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • nachos - 1 opakowanie
  • kolendra świeża - 1 pęczek
  • ser cheddar - 100 gramów
  • syrop klonowy - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, następnie zamarynuj mieszając w misce z oliwą oraz przyprawą do Gyrosa i kminem. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie mięso usmaż na rozgrzanej patelni i odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj sos do sałatki: w misce połącz majonez, ketchup oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Aby zaostrzyć smak sosu dodaj kilka kropel sosu Tabasco. Ciecierzycę odcedź i osusz, wymieszaj z syropem klonowym i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut.
  3. Fasolę oraz kukurydzę odcedź, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę w nieco większe kawałki.
  4. W przeźroczystej misce, na dnie ułóż mięso. Pokryj 1/3 przygotowanego sosu. Następnie wyłóż kolejno: warstwę cebuli, kukurydzę, fasolę, ogórki oraz ser. Wyłóż kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż pokrojoną kapustę.
  5. Posmaruj pozostałym sosem, posyp kolendrą i upieczoną ciecierzycą. Wierzch sałatki udekoruj Nachosami i podawaj.