Sałatka indyjska z cykorią

Składniki:

  • 6 cykorii pokrojonych w paseczki
  • 1 posiekany pęczek szczypiorku
  • 1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 pomidory pokrojone w ósemki
  • 1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
  • 2 łyżki dużych rodzynek
  • 3 filety z piersi z kurczaka pokrojone w dość dużą kostkę
  • 3 łyżki curry
  • 1,5 łyżki ghee (to tłuszcz używany przez Hindusów; możesz zastąpić go sklarowanym masłem)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 banan pokrojony na ukośne talarki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W składnikach tej sałatki jest ghee. To taki tłuszcz często używany w kuchni hinduskiej. W Polsce można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub produktami orientalnymi albo po prostu zastąpić sklarowanym masłem.
  2. Wymieszaj cykorie z bananami i skrop sokiem cytrynowym. Rozgrzej ghee, posyp 1 łyżką curry, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż kurczak się przyrumieni. Zdejmij z patelni, wymieszaj z cykorią, dorzucając rodzynki, migdały i pomidory. Zrób sos ze śmietany, reszty curry i pokruszonej mini kostki czosnkowej oraz szczypiorku. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i wlej do przygotowanych składników sałatki. Wymieszaj jeszcze raz (delikatnie, bo uszkodzisz banany), posól i popieprz do smaku. Przykryj przezroczystą folia kuchenną i włóż na 15-20 minut do lodówki, aby smaki się połączyły.