Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • duże ziemniaki - 2 sztuki
  • karczochy - 3 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.5 łyżeczek
  • duże marchewki - 2 sztuki
  • zielony groszek konserwowy - 150 gramów
  • ser edamski - 125 gramów
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka
  • kapary - 1 łyżka
  • czarne oliwki - 50 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • bazylia - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
  2. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
  3. Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.
  4. Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.