Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym

Składniki:

  • por - 2 sztuki
  • sól
  • cukier
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • ogórek - 1 sztuka
  • mięta - 1 łyżka
  • różyczki kalafiora - 300 gramów
  • ser rokpol - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka pokrój w plastry. Białe części pora pokrój również w plastry , połóż na sicie i przelej wrzątkiem.
  2. Różyczki kalafiora gotuj około 3 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia.
  3. Ogórki, por i różyczki kalafiora włóż do salaterki, posyp posiekanym szczypiorkiem.
  4. Ser wkrusz do jogurtu, wlej sok z cytryny i zmiksuj, dodaj miętę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, polej sałatkę.