Sałatka Kurczak caprese
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 200 gramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • rukola - 200 gramów
  • pomidory malinowe - 2 sztuki
  • mozzarella - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • awokado - 1 szczypta
  • miód - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso rozbijając je nadaj kotlecikom okrągły kształt. Medaliony oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka, która nada kotlecikom delikatnie pikantnego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste.
  2. Kotleciki obsmaż na rozgrzanej oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Odstaw na bok, aby mięso ostygło.
  3. Pomidory i ser pokrój 0,5 cm grubości plastry, awokado pokrój w plastry.
  4. Na dużym okrągłym półmisku układaj po kolei: kotlecika z kurczaka, pomidora, plaster mozzarelli i awokado. Składniki układaj wokół talerza do momentu, aż wykorzystane zostaną wszystkie składniki. W środek włóż rukolę pomieszaną z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Sałatę delikatnie polej olejem z pomidorów.
  5. Na patelni upraż na złoty kolor orzeszki piniowe, a następnie oprósz nimi sałatkę. Na tę samą patelnię wlej ocet balsamiczny z łyżką miodu i gotuj, aż ocet zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Sosem polej całą sałatkę, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii. Rada szefa kuchni: rukolę możesz polać dresingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr. Możesz skropić awokado cytryną aby nie ściemniało w sałatce.