Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii
  • 5 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza kuskus - 250 gramów
  • świeża mięta - 2 łyżki
  • suszone morele - 100 gramów
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • orzeszki piniowe - 100 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszona żurawina - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.25 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. 500ml wody zagotuj z cynamonem , wrzącą wodą zalej kaszę kuskus, przykryj i odstaw na 20 minut, aby kasza była miękka. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Drobno posiekaj mięte. Morele posiekaj w grubsze kawałki.
  3. Przygotuj sos sałatkowy, mieszając go z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody, zgodnie z instrukcją przygotowania.
  4. Na gorącej patelni delikatnie upraż orzechy na złoty kolor.
  5. Wystudzony kuskus wymieszaj z suszonymi owocami , orzeszkami, miętą oraz sosem sałatkowym.
  6. Dodaj nieco więcej oliwy z oliwek, jeśli to konieczne. Sałatkę odstaw na około 10 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.