Sałatka Leśna Polana a la tort

40


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
marynowane pieczarki1 puszka
Majonez Hellmann's Plant Based1 puszka
imbir suszony0.5 łyżeczek
przyprawa 5 smaków0.25 łyżeczek
cytryna1 sztuka
miód1 łyżka
pieprz czarny mielony1 łyżka
buraki2 sztuki
ser feta100 gramów
ziemniaki4 sztuki
marchewki2 sztuki
ogórki kiszone4 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
pomarańcze2 sztuki
puszka kukurydzy1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
szczypior1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior, cytrynę i pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Ogórki pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz.
Krok 2
Ziemniaki i buraki zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku nagrzanym do 190*C do miękkości, po wystudzeniu, oba warzywa, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami - ale zachowaj je oddzielnie. Marchew ugotuj w skórce, obierz i również zetrzyj na tarce.
Krok 3
Ziemniaki pomieszaj ze szczypiorem, posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Marchew wymieszaj z łyżką miodu, skórką i sokiem z cytryny, przyprawą 5 smaków. Buraki wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy, szczyptą imbiru. Kukurydzę pomieszaj z ogórkami.
Krok 4
W okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wysmarowanej olejem, na dnie, układaj warzywa warstwami przedzielając każdą porcję majonezem. Zacznij od ziemniaków, potem ogórki z kukurydzą, marchew, buraki, ser feta, kolejna warstwa majonezu i na koniec natka pietruszki i grzyby. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin aby składniki się połączyły, po tym czasie usuń otaczający tortownice ring i podawaj schłodzoną
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl