Przygotowanie |
Krok 1 |
Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior, cytrynę i pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Ogórki pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz. |
Krok 2 |
Ziemniaki i buraki zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku nagrzanym do 190*C do miękkości, po wystudzeniu, oba warzywa, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami - ale zachowaj je oddzielnie. Marchew ugotuj w skórce, obierz i również zetrzyj na tarce. |
Krok 3 |
Ziemniaki pomieszaj ze szczypiorem, posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Marchew wymieszaj z łyżką miodu, skórką i sokiem z cytryny, przyprawą 5 smaków. Buraki wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy, szczyptą imbiru. Kukurydzę pomieszaj z ogórkami. |
Krok 4 |
W okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wysmarowanej olejem, na dnie, układaj warzywa warstwami przedzielając każdą porcję majonezem. Zacznij od ziemniaków, potem ogórki z kukurydzą, marchew, buraki, ser feta, kolejna warstwa majonezu i na koniec natka pietruszki i grzyby. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin aby składniki się połączyły, po tym czasie usuń otaczający tortownice ring i podawaj schłodzoną |