Sałatka Leśna Polana a la tort
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marynowane pieczarki - 1 puszka
  • Majonez Hellmann's Vegan - 1 puszka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • przyprawa 5 smaków - 0.25 łyżeczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • miód - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • buraki - 2 sztuki
  • ser feta - 100 gramów
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • marchewki - 2 sztuki
  • ogórki kiszone - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • puszka kukurydzy - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • szczypior - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior, cytrynę i pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Ogórki pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz.
  2. Ziemniaki i buraki zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku nagrzanym do 190*C do miękkości, po wystudzeniu, oba warzywa, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami - ale zachowaj je oddzielnie. Marchew ugotuj w skórce, obierz i również zetrzyj na tarce.
  3. Ziemniaki pomieszaj ze szczypiorem, posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Marchew wymieszaj z łyżką miodu, skórką i sokiem z cytryny, przyprawą 5 smaków. Buraki wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy, szczyptą imbiru. Kukurydzę pomieszaj z ogórkami.
  4. W okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wysmarowanej olejem, na dnie, układaj warzywa warstwami przedzielając każdą porcję majonezem. Zacznij od ziemniaków, potem ogórki z kukurydzą, marchew, buraki, ser feta, kolejna warstwa majonezu i na koniec natka pietruszki i grzyby. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin aby składniki się połączyły, po tym czasie usuń otaczający tortownice ring i podawaj schłodzoną