Sałatka makaroniada
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • makaron w kształcie wstążek (czyli włoskich tagliatelle lub fettuccine) - 400 gramów
  • plastry szynki gotowanej - 4 plastry
  • mały brokuł lub pół dużego - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżka
  • ocet winny lub sok z cytryny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • woda - 5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody. Dodaj łyżkę soli i łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przecedź na durszlaku, przelej zimną wodą i skrop pozostałą oliwą.
  2. Do miski wlej 2 litry zimnej wody. Dodaj ocet winny i wymieszaj. Podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody. Po około minucie osącz brokuły na sitku.
  3. Zagotuj litr wody, zanurz w niej brokuły, a po 3 minutach odcedź je na durszlaku i przelej zimną wodą z kranu.
  4. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, ułóż skórą do dołu na desce do krojenia i ostrożnie pokrój w dość cienkie paski. Plastry szynki ułóż jeden na drugim i również pokrój w paski.
  5. W dużej misce wymieszaj trzepaczką składniki sosu winegret. Dopraw go odrobiną soli i pieprzu.
  6. W misce połącz ze sobą paprykę, szynkę, brokuły, makaron oraz orzeszki. Polej je przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj.